Hoe kies ik een zegelring?

 

In de meeste gevallen wordt een zegelring gekozen voor het leven. Hoe zorgt u ervoor dat u een zegelring kiest die, niet alleen nu maar ook in de toekomst, bij u past? Op deze pagina leest u over de keuzes die gemaakt moeten worden om te komen tot de perfecte zegelring.
door Guido van der Eerden

Een zegelring uitkiezen is een bijzondere gebeurtenis. De ring wordt waarschijnlijk een leven lang gedragen - en dikwijls nog generaties bewaard. Het is een persoonlijke ring en dat is het al vanaf het eerste begin, bij het bepalen van de juiste ring. Wij helpen u graag de juiste keuzes te maken.


Keuzes bij het bepalen van geschikte zegelring.


Er zijn 4 belangrijke keuzes die u moet maken het bepalen van een geschikte zegelring:

  • Model: kies vorm en grootte die bij uw hand past
  • Gravure: bestudeer de mogelijkheden van gravures; welke spreekt u het meest aan?
  • Edelmetaal: vindt u (wit)goud of zilver het meest geschikt voor u?
  • Zegelsteen: bepaal of u een zegelsteen in contrasterende of effen kleuren wiltModel zegelring

De belangrijkste keuze bij een zegelring betreft het model. Om gevoel te krijgen voor de modellen kunt u de online collectie of de catalogus raadplegen. En natuurlijk kunt u de ringen bij ons komen bekijken en passen. Zegelringen kennen diverse variaties die het model bepalen. Bepalend zijn o.a.:

  • Vorm van ring en zegelsteen (meestal ovaal of stomphoek)
  • Grootte van de zegelsteen
  • Breedte en vorm van scheen (het gedeelte van de ring rond de vinger)
  • Eventuele verfraaiingen (zoals bontjes om de scheen)


Vorm en grootte van zegelsteen bepalen in grote mate het model zegelring (hier: ovaal en stomphoek).


Het model wordt grotendeels bepaald door de vorm van de zegelsteen. Zowel door dames als door heren wordt traditioneel vaak gekozen voor een ovale vorm. Minder traditioneel is de stomphoek, die meestal door heren wordt gedragen.De scheen van zegelringen kent diverse variaties.


De scheen van een ring is het gedeelte van de ring dat om de vinger zit. De scheen kan breder of smaller zijn uitgevoerd en bijvoorbeeld zijn versierd met "bontjes". Meestal wordt gekozen voor een eenvoudige scheen, zodat de focus op de zegelsteen en de gravure ligt. Kijk in de zegelringencollectie om de diverse modellen zegelringen te bekijken.


Gravure in zegelring

Een zegelring kent diverse gravures; meestal van familiewapens en monogrammen. Een monogram bestaat meestal uit de initialen van de drager van de ring. Een monogram wordt in de regel "lezend" of "normaal" gegraveerd. Dit in tegenstelling tot een gravure van een familiewapen, waarbij de gravure in spiegelbeeld wordt gemaakt.

Zegelring met monogram gravure

Naast familiewapen en monogram kan ook worden gekozen voor een gravure op basis van een eigen afbeelding. Een eenvoudige afbeelding werkt het beste, omdat de gravure hierbij mooier is uit te voeren en deze beter te herkennen is.


Keuze van edelmetaal

De keuze voor het edelmetaal is persoonsgeboden: past een zilveren of gouden uitstraling het beste bij u? Een gouden ring heeft een warme uitstraling, terwijl een zilveren en witgouden een koelere uitstraling hebben. Een ander belangrijk aspect van een zegelring is de duurzaamheid. Wanneer een zegelring altijd gedragen wordt en eventueel ook wordt overgedragen wordt aan volgende generaties, is goud of witgoud de beste keuze. Zilver is zachter dan (wit)goud en zal daardoor eerder slijten en vervormen. Goud is de meest duurzame oplossing.

Verschillende edelmetalen: zilver, goud en witgoud.Zegelstenen

U kunt kiezen voor een zegelring mét en zonder zegelsteen. Als u kiest voor een zegelsteen, is de keuze voor het type steen een bepalende factor. Lagenstenen worden het meest gebruikt voor zegelringen. De onderlaag heeft een met de bovenlaag constrasterende kleur, waardoor een gravure extra goed zichtbaar is. De blauwlagensteen is de meer traditionele keuze, tegenwoordig worden ook de rood- en groenlagensteen vaak gekozen.Een groenlagensteen en roodlagensteen in een zegelring.


Andere stenen zijn o.a. de lapis-lazuli, die vaak door koningen en vorsten wordt gedragen. De heliotroop is een donkergroene steen met rode puntjes - en wordt daarom ook wel bloedsteen genoemd. Kijk op de pagina voor een overzicht van de diverse zegelstenen. De keuze voor een steen is heel persoonlijk.


Persoonlijk advies

Een zegelring kiest u niet elke dag uit. En een zegelring wordt vaak een lange tijd gedragen. Zorg er daarom voor dat wanneer u een zegelring overweegt, u deskundig advies krijgt bij het uitkiezen van uw ring. Maak een afspraak en laat u voorlichten. Bekijk de modellen, stenen en mogelijkheden het liefst "live". Tijdens een gesprek kunt u zien hoe een edelmetaal en zegelsteen staat op uw hand. Een lokale juwelier heeft vaak maar een fractie van de keuze in modellen en zegelstenen ten opzichte van een gespecialiseerd zegelringen juwelier. In de praktijk horen we vaak dat persoonlijk advies van een specialist wordt gewaardeerd bij het kiezen van een zegelring om een leven lang plezier van te hebben.

Heeft u een familiewapen? Ga dan in elk geval naar een heraldisch juwelier. Deze kent de gebruiken van familiewapens, heraldische gravures en hoge kwaliteit zegelringen en is bekend met familietradities aangaande het uitkiezen van ringen en gravures.


Welke zegelring past bij u?

Om een zegelring te kiezen kunt u zich goed online en met behulp van een zegelringencatalogus oriënteren. Maar om definitief een zegelring te kiezen, geven veel mensen er de voorkeur aan om de ringen en zegelstenen in het echt te bekijken. U ziet dan de vorm en grootte van de zegelsteen bij uw hand, u ziet de uitstraling van het edelmetaal op uw huid en u kunt de kleuren van zegelstenen met gravures ervaren. Wilt u de zegelringen eens komen bekijken en eens rustig passen, maakt u dan een vrijblijvende afspraak. Onze heraldisch juwelier helpt u graag met advies.


juwelier
Article by Guido van der Eerden
is heraldisch juwelier en mede-oprichter van Zegelring.info. Samen met zijn collega's verzorgt Guido persoonlijke zegelringen op maat. In gesprek en via de website worden geïnteresseerden geholpen met een zegelring die helemaal bij hen past. Elke zegelring ontstaat door een samenwerking tussen de heraldisch juwelier, edelsmid, graveur en heraldisch experts. "Een zegelring is echt een persoonlijk kunstwerkje op de millimeter."

 

Over Ons

juwelier
Juwelier De Zegelring is gespecialiseerd juwelier. Onze specifieke kennis van zegelringen, familiewapens en tradities garandeert een sieraad dat u vele jaren met plezier draagt.

Bezoek ons bij u in de buurt! Neem contact op