Wat kost een zegelring?

 

De prijs van een zegelring is eenvoudig online op te vragen door een offerte op te vragen voor de gewenste ring via de collectie zegelringen. Maar welke elementen bepalen de prijs van uw zegelring?
door Guido van der Eerden


Wij maken graag tijd voor u om u te helpen met persoonlijk advies.

Hoe duur is een zegelring? Een zegelring is een persoonlijk kunstwerk en in vele opzichten waardevol. De ring wordt geheel met de hand gemaakt en gegraveerd en gemaakt van kostbare edelmetalen en edelstenen. Daarnaast heeft een zegelring ook een emotionele waarde; dat begint al voordat de ring gemaakt wordt. Er is een bijzondere, vaak persoonlijke aanleiding om een zegelring te kiezen. Daarmee staat de ring symbool voor een waardevolle gebeurtenis. Ook het uitkiezen van de ring is vaak een bijzonder moment. De heraldisch juwelier helpt bij het maken van de keuze.


Arbeidskosten edelsmid: Een ring wordt ambachtelijk gemaakt

Onderdeel van de kosten van de ring, is het arbeidsloon van de edelsmid. Een zegelring wordt gemaakt door een gespecialiseerd edelsmid. De ringen worden eerst gegoten in speciaal gemaakte mallen, waarna de edelsmid de ringen verder bewerkt met diverse gereedschappen.


De werkplaats van een edelsmid.
De zegelsteen wordt in de ring gehamerd, voordat de graveur er mee aan de slag gaat. Hiermee wordt voorkomen dat de graveur zijn inspanningen niet voor niets heeft gedaan, mocht de zegelsteen tijdens het hameren onverhoopt barsten. Daarna maakt de edelsmid de ring verder af, onder andere door deze te polijsten.Zegelring wordt met de hand bewerkt en gegraveerd

Arbeidskosten graveur: Een kunstwerkje op de millimeter

Naast de edelsmid, moet ook de heraldisch graveur aan de slag. De zegelsteen wordt geheel met de hand gegraveerd. Vanwege het zeer kleine oppervlak en de complexe gravure, is dit zeer specialistisch werk. De graveurs hebben vaak jarenlange ervaring opgedaan om goed te kunnen graveren.

Opmerkelijk bij het graveren van een zegelsteen is dat hierbij de graveerpen vast staat en de zegelsteen (in de ring) tegen de graveerpen wordt aanbewogen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld glasgraveren, waarbij de graveur de graveerpen vasthoudt. Dit laatste kan niet bij het graveren van een zegelsteen, vanwege de hardheid van de zegelsteen. Met diamantslijpsel op de bovenkant van de graveerpen kan de graveur het familiewapen minuscuul klein graveren in de harde zegelsteen.

De gravure wordt verdiept gegraveerd in de zegelsteen. Hierdoor ontstaat bij een afdruk in lak een weergave met reliëf en diepte.

De gravure van een familiewapen wordt normaliter in spiegelbeeld gegraveerd, zodat de afdruk van een zegelring het familiewapen correct weergeeft. Daarnaast wordt de gravure ook verdiept gemaakt, zodat een mooie reliëf of 3d-structuur ontstaat bij afdruk. De graveur heeft een zekere artistieke vrijheid bij de weergave van een wapen. Hij houdt rekening met de grootte en vorm van de steen. De complexiteit van een gravure bepaalt hoe lang de graveur bezig is, en daarmee dus ook een deel van de kosten van de ring.

Edelmetaal: Goudprijs medebepalend voor de kosten

Naast arbeidsloon, worden de kosten van een zegelring ook bepaald door de goudprijs. Hoe meer goud (of ander edelmetaal, zoals zilver) in de ring is verwerkt, hoe groter de invloed op de totale prijs van de ring. Bij stijgende goudprijzen, zullen zegelringen duurder worden; bij dalende goudprijzen, worden de ringen goedkoper. Op de korte termijn zijn de prijsschommlingen echter niet heel groot; de metaalkosten zijn slechts een onderdeel van de kosten. Voor een actuele prijs is het verstandig een offerte op te vragen voor de gewenste zegelring.

Verschillende edelmetalen: zilver, goud en witgoud.

Hoe meer goud wordt gebruikt voor een zegelring, hoe hoger de kosten. Het gehalte goud wordt weergegeven in "karaat". Het geeft het gehalte fijngoud aan dat in een sieraad is verwerkt. 1 karaat kan worden beschouwd als 4% zuiver goud (1/25e deel). Veel voorkomende legeringen zijn 14 karaat en 18 karaat goud. 14 karaat (14kt) betekent 58,5% zuiver goud (aangeduid met 585). 18 karaat goud is 75,0% zuiver goud (aangeduid met 750). Zuiver goud is te zacht voor sieraden; de ring zou met twee vingers gebogen kunnen worden. Daarom wordt goud altijd gelegeerd met andere metalen (waaronder zilver, koper, palladium en nikkel). De legering maakt dat witgoud duurder is dan geelgoud; witgoud is een legering van goud met het dure palladium.


Edelsteen: Zegelstenen zijn zeldzame edelstenen

Zegelringen worden vaak voorzien van een zegelsteen. Een zegelsteen is een edelsteen - zeldzame stenen die worden gebruikt in sieraden. De edelstenen worden gevonden in de natuur, waarna ze verder geslepen en bewerkt worden. Vroeger werden deze edelstenen gedolven in Duitsland; tegenwoordig verder weg (o.a. in Brazilië, Uruguay en de Verenigde Staten). Vanwege de zeldzaamheid zijn edelstenen kostbaar. Ze bepalen daardoor een deel van de kosten van de zegelring.Zegelstenen worden in de natuur gewonnen.


De bekendste edelsteen voor zegelringen is de blauwlagensteen, een agaat variant. Hierbij is de bovenkant blauw van kleur en de onderkant zwart. De lagen in de steen worden natuurlijk gevormd door kleurafzettingen in het mineraal. Wanneer in de blauwe laag wordt gegraveerd, wordt de zwarte onderlaag zichtbaar.Blauwlagenstenen zijn er in diverse kleurvarianten. U ziet de steen zonder (in de ringen) en met gravure. Door contrast van blauwe bovenlaag en zwarte onderlaag is de gravering goed zichtbaar.

De zegelring als investering

Een zegelring is een waardevolle en kostbare ring. De aanschafkosten worden met name bepaald door arbeidsloon van edelsmid en gespecialiseerd graveur (o.a. afhankelijk van de complexiteit van de gravure) en kosten van de gebruikte materialen (o.a. afhankelijk van de goudprijs). Naarmate de tijd verstrijkt wordt de ring waardevoller. Vanaf het moment dat de ring gemaakt is, wordt deze in de meeste gevallen een levenlang gedragen. Wat iemand ook meemaakt, de zegelring is er bij. De ring heeft een emotionele waarde, niet alleen voor uzelf, ook voor volgende generaties.

Uiteraard kan in een kostenafweging worden meegewogen dat de ring jaren (generaties) mee gaat. De zegelring is voor veel mensen een investering voor zichzelf en komende generaties.

Wilt u weten wat de ring van uw keuze kost? Neem contact met ons op of vraag een online offerte op door te klikken op de betreffende ring in onze collecties. Via de offerteaanvraag ontvangt u zo spoedig mogelijk een vrijblijvende opgave van de kosten voor uw zegelring.


juwelier
Article by Guido van der Eerden
is heraldisch juwelier en mede-oprichter van Zegelring.info. Samen met zijn collega's verzorgt Guido persoonlijke zegelringen op maat. In gesprek en via de website worden geïnteresseerden geholpen met een zegelring die helemaal bij hen past. Elke zegelring ontstaat door een samenwerking tussen de heraldisch juwelier, edelsmid, graveur en heraldisch experts. "Een zegelring is echt een persoonlijk kunstwerkje op de millimeter."

 

Over Ons

juwelier
Juwelier De Zegelring is gespecialiseerd juwelier. Onze specifieke kennis van zegelringen, familiewapens en tradities garandeert een sieraad dat u vele jaren met plezier draagt.

Zegelringen bij u in de buurt bekijken? Neem contact op