Zegelring blijft persoonlijk

 

Een zegelring is een persoonlijk sieraad. De ring wordt vaak een levenlang gedragen en is vaak voorzien van een gravure die past bij de drager (persoonlijke gravure) of laat zien wat of wie de drager belangrijk vindt. Of het nu een familiewapen, monogram of eigen gravure betreft - de ring heeft vanwege de gravure altijd een extra persoonlijke waarde en vertelt iets over de drager.
door Guido van der Eerden

Mensen laten uiteenlopende afbeeldingen graveren in hun zegelring. Het meest gekozen is het familiewapen - en mensen die nog geen familiewapen hebben, laten er soms een ontwerpen voor de eigen familie. Maar ook monogrammen, met de initialen van de drager of van een geliefde, worden vaak gegraveerd. Tot slot zijn er de zelf ontworpen gravures, die de drager of diegene die de ring cadeau heeft gegeven, zelf heeft ontworpen. Hieronder laten we van elk van deze gravures enkele mooie voorbeelden zien.


Familiewapen gravure

Hoewel veel zegelringen een familiewapen als gravure dragen, zijn er toch veel onderlinge verschillen. Dat komt niet alleen omdat elk familiewapen uniek is, maar ook omdat er diverse verschijningsvormen van hetzelfde familiewapen kunnen zijn. Zo is een damesgravure in de regel verschillend van een herengravure van hetzelfde familiewapen. Bij de meeste damesgravures ontbreken helm en dekkleden, en heeft het schild een ovaal- of ruitvorm. En daarnaast worden ook model en steen persoonlijk gekozen.

 
Twee zegelringen, beide met familiewapen - maar toch heel verschillend.

Kijk hier voor meer zegelringen met gravures van familiewapen.

Monogram gravure

Een monogram is een symbool opgebouwd uit letters en/of andere grafische symbolen. Vaak wordt voor de letters gekozen voor twee of drie initialen van een naam. De initialen zijn dan de voorletter en de eerste letter(s) van de achternaam of achternamen.

Zegelringen met monogram kunnen er zijn erg verschillend uitzien, omdat soms de achtergrond anders wordt gepolijst (glad versus mat), of dat de achtergrond of het monogram zelf zwart wordt gemaakt (geoxideerd).

 
Twee zegelringen met een monogram.

Kijk hier voor meer zegelringen met gravures van monogrammen.

Eigen persoonlijke gravure

Het komt voor dat mensen zelf een eigen gravure aandragen. Een enkele keer is het een algemeen symbool - denk aan het logo van de vrijmetselaars of een afbeelding van een sterrenbeeld. Andere keren hebben mensen zelf een ontwerp gemaakt of laten maken.

In principe is er veel mogelijk wat betreft eigen gravure, zolang de gravure maar niet uitermate klein of complex wordt gemaakt. Niet alleen is dat lastiger graveren, maar het komt de herkenbaarheid ook niet ten goede wanneer de ring is gegraveerd. Zoals ook bij de meeste logo's en afbeeldingen voor herkenning, geldt hier ook dat eenvoud het beste is.

 
Twee zegelringen met een persoonlijke gravure.

Zelf een idee voor een gravure?

Wellicht hebben bovenstaande voorbeelden u geinspireerd om een eigen persoonlijke zegelring te laten maken. Vraag vrijblijvend om advies voor uw familiewapen of monogram, of stuur mij uw persoonlijke ontwerp voor een gravure toe. Dan denk ik met u mee over een mooie persoonlijke zegelring.


juwelier
Article by Guido van der Eerden
is heraldisch juwelier en mede-oprichter van Zegelring.info. Samen met zijn collega's verzorgt Guido persoonlijke zegelringen op maat. In gesprek en via de website worden geïnteresseerden geholpen met een zegelring die helemaal bij hen past. Elke zegelring ontstaat door een samenwerking tussen de heraldisch juwelier, edelsmid, graveur en heraldisch experts. "Een zegelring is echt een persoonlijk kunstwerkje op de millimeter."

 

Over Ons

juwelier
Juwelier De Zegelring is gespecialiseerd juwelier. Onze specifieke kennis van zegelringen, familiewapens en tradities garandeert een sieraad dat u vele jaren met plezier draagt.

Zegelringen bij u in de buurt bekijken? Neem contact op