Lakafdruk van zegelring met familiewapen

 

Bij elke zegelring die wij verzorgen met een familiewapen, ontvangt u kosteloos een doosje met daarin een lakafdruk van uw ring. De lakafdruk laat niet alleen zien hoe mooi de ring gegraveerd is, maar geldt ook als "reservekopie" voor wanneer u nogmaals een zegelring wilt laten maken met dezelfde gravure.
door Guido van der Eerden

Zegelringen waren vroeger echt gebruiksvoorwerpen. Om documenten te legaliseren of brieven te verzegelen, gebruikte men een zegel: een waarborg van lak, met daarin een afdruk - vaak een (familie)wapen of kenmerk van de afzender/eigenaar.

lakzegel keizer karel V
Lakzegel van Keizer Karel V

Het zegel met kenteken van de zegeldrager gaf niet alleen een waarborg voor echtheid van een document (brief of oorkonde), maar liet in geval van een envelop zien dat deze niet door iemand anders was gelezen - en soms nog belangrijker: niet door iemand onderweg was aangepast. Het kunnen maken van een lakafdruk was dan ook een belangrijke eigenschap van een zegelring. Nog steeds worden lakfdrukken van zegelringen gebruikt. Zowel voor de aardigheid om een brief of envelop te verzegelen. Maar ook als "reservekopie" voor een ring die verloren is gegaan. En als beoordeling van de kwaliteit van de gravure in een zegelring.

Lakafdruk geen mal

Sommige mensen denken wel eens dat een lakafdruk een soort "mal" is, waarmee eenvoudig nieuwe zegelringen mee geproduceerd kunnen worden. En hoewel een lakafdruk wel gebruikt wordt bij het maken van nieuwe zegelringen, is het niet zo dat de lakafdruk als mal gebruikt kan worden om zegelstenen mee te bewerken of mee te produceren. De lak is daarvoor veel te zacht en de zegelstenen veel te hard. Bovendien is graveren nog altijd een echt ambacht en verfijnde handenarbeid. De lakafdruk dient slechts als visueel voorbeeld voor de graveur om een gravure te maken die lijkt op een gravure van een eerdere ring. Bijvoorbeeld wanneer de originele ring verloren is gegaan of zoek is geraakt. Of wanneer er in een familie een nieuwe zegelring bij gemaakt wordt voor een familielid. De lakafdruk geldt dan als "backup" of "reservekopie".

lakafdruk zegelring doosje
Lakafdruk van een zegelring (in doosje)

Overigens zou een mal sowieso niet goed werken, aangezien elke gravure in een nieuwe ring uniek is. De zegelsteen is weer net iets groter of kleiner, de vorm is iets afwijkend van het origineel, etc. Of er moet een damesgravure gemaakt worden op basis van lakafdruk van een heer. Het blijft mensenwerk. De graveur gebruikt zijn ervaring en talent om de gravure in de nieuwe ring weer precies passend te maken. De originele lakafdruk gebruikt hij slechts om naar te kijken.

Het waarderen van een gravure gebeurt met een lakafdruk

De gravure van een zegelring is klein - zeer klein. Op een oppervlakte van enkele millimeters wordt met de hand een uiterst gedetailleerde gravure gemaakt. Het is erg precies werk. Een ambacht waarop de graveur jarenlang moet oefenen om het goed onder de knie te krijgen.

zegelring met lakafdruk
Doosje met lakafdruk hoort bij elke zegelring met familiewapen

Pas in een lakafdruk zie je hoe gedetailleerd een gravure precies is gemaakt. In een lakafdruk is ook goed te zien welk driedimensionaal effect de graveur heeft weten te bereiken in de zegelsteen. Kortom: als u wilt weten hoe goed en verfijnd de gravure van uw zegelring is, kijk dan eens goed naar de lakafdruk.

Driedimensionaal en het familiewapen zoals het hoort

Het kunstige van een zegelringgravure van een familiewapen zit onder meer in het driedimensionale effect van de afdruk. De tralies van de helm, de arceringen van de "kleuren", de tekens op het schild en helmteken, de plooien in de dekkleden - alles is in diepte gegraveerd. De lakfdruk laat dit effect mooi zien.

lakafdruk zegelring
Lakafdruk van een zegelring (zijaanzicht)

Verder laat de lakfdruk het familiewapen zien zoals het hoort te zijn. Een familiewapen wordt in de regel in spiegelbeeld gegraveerd in de zegelring. De afdruk die gemaakt wordt met de zegelring toont het wapen zoals deze behoort te zijn.

Lakafdruk bij elke zegelring

Zegelringen zijn minutieuze kunstwerkjes - met name door de kunstige gravures die in de zegelsteen of in het edelmetaal met de hand gemaakt worden. Heeft u een familiewapen als gravure? Dan ontvangt u altijd een afdruk van de zegelring in een apart doosje. Kijk zelf hoe kunstig uw zegelring is gemaakt - en gebruik daarvoor ook uw lakafdruk. Geniet van uw persoonlijke kunstwerkje!


juwelier
Article by Guido van der Eerden
is heraldisch juwelier en mede-oprichter van Zegelring.info. Samen met zijn collega's verzorgt Guido persoonlijke zegelringen op maat. In gesprek en via de website worden geïnteresseerden geholpen met een zegelring die helemaal bij hen past. Elke zegelring ontstaat door een samenwerking tussen de heraldisch juwelier, edelsmid, graveur en heraldisch experts. "Een zegelring is echt een persoonlijk kunstwerkje op de millimeter."

 

Over Ons

juwelier
Juwelier De Zegelring is gespecialiseerd juwelier. Onze specifieke kennis van zegelringen, familiewapens en tradities garandeert een sieraad dat u vele jaren met plezier draagt.

Zegelringen bij u in de buurt bekijken? Neem contact op