7 Redenen om een zegelring te laten maken

 

In onze praktijk als heraldisch juwelier komen we uiteenlopende beweegredenen tegen voor het laten maken van een zegelring. De meeste motivaties zijn terug te brengen tot 7 categorie├źn.
door Guido van der Eerden


De aanschaf van een zegelring is altijd een bewuste keuze. Zelden wordt een zegelring aangeschaft in een opwelling of gewoon omdat het mooi gevonden wordt. Vaak wordt een ring gemaakt ter gelegenheid van een specifieke gebeurtenis. Een zegelring is daarom bij het uitzoeken al waardevol.


Als we uit onze praktijk alle redenen zouden samenvatten waarom mensen kiezen voor een zegelring, komen we grofweg uit op 7 motivaties. Een zegelring staat voor:

  1. Een van nature uniek en persoonlijk sieraad
  2. Traditie en verwantschap
  3. Belangrijke mijlpaal of gebeurtenis (18 jaar, 21 jaar, jubileum, geboorte, huwelijk, overlijden)
  4. Mooi erfstuk: klein, waardevol en persoonlijk
  5. Symbolisch eerbetoon aan voorouders
  6. Historische handtekening
  7. Bekroning genealogisch onderzoekWaarom kiezen mensen voor een zegelring?

1. Persoonlijk en uniek sieraad

Een zegelring is door de zegelsteen met eigen gravure (van familiewapen, monogram of eigen design) altijd uniek en speciaal. Het vertelt iets over de drager van de ring. Daarmee is het sieraad bij uitstek iets persoonlijks. Voor de drager zelf, maar ook voor degene die de ring cadeau geeft. Een zegelring ontvang je maar één keer in je leven, en altijd van iemand die je dierbaar is. Dat maakt de zegelring én de gebeurtenis van het geven, bijzonder voor ontvanger en gever.


2. Familie en traditie

In veel families is het geven van een zegelring al generaties onderdeel van een traditie. In andere families wordt deze traditie voor het eerst in gang gezet. De ring wordt gebruikelijk met 18 of 21 jarige leeftijd geschonken aan zoon of dochter. Uiteraard markeert dat een mijlpaal voor volwassenheid. Maar minstens net zo belangrijk: het bevestigt (nogmaals) dat hij of zij bij de familie hoort en zich onderdeel mag weten van een groter geheel. Bovendien herinnert het aan familiewaarden en andere tradities die uitgedragen en doorgegeven worden aan de omgeving - en volgende generaties.


3. Belangrijke mijlpaal of gebeurtenis

Meestal wordt een zegelring aangeschaft of ontvangen bij een speciale gebeurtenis. Iemand bereikt een specifieke leeftijd, er is een jubileum, of een geboorte of huwelijk. De zegelring herinnert daarbij aan een mooie mijlpaal en een bijzondere gebeurtenis, die grote impact heeft of heeft gehad in het leven van de drager. Niet altijd is de aanleiding positief. Ook een sterfgeval kan een aanleiding zijn: de zegelring geldt dan als nagedachtenis aan een bijzonder persoon. Hoewel de aanleiding niet positief hoeft te zijn, is datgene waar de zegelring voor staat juist heel bijzonder.Zegelring vaak cadeau bij bijzondere gebeurtenis

4. Nalatenschap en praktisch erfstuk

Een zegelring is voor veel mensen een mooi erfstuk. In de eerste plaats vanwege de grote emotionele waarde. Het is als geen ander erfstuk persoonlijk en (in geval van een ring met familiewapen) van nature deel van de familie. Maar ook praktisch gezien: hoe vaak gaan grote, "onhandige" erfstukken (zoals grote klokken, meubilair, etc.) niet verloren, omdat een volgende generatie er niets mee heeft, het niet past in hun huisraad of er geen waarde in ziet? Een zegelring is klein, waardevol en persoonlijk. Ook wanneer een erfgenaam zelf de ring niet zal dragen, kan hij of zij de ring eenvoudig veilig opbergen om door te geven aan een volgende generatie.5. Eerbetoon aan voorouders

Voor veel mensen die wij spreken spelen voorouders mee in de keuze voor een zegelring. Voor hen is de zegelring een symbolisch eerbetoon aan de voorouders. Zij redeneren: "Er is een reden waarom ik hier en nu kan zijn, met mijn vrijheden, verworvenheden en potentieel. Daar mag ik mijn voorouders dankbaar voor zijn. Zonder hen was ik er niet geweest. De zegelring herinnert mij aan hen." De zegelring symboliseert een band met voorgaande generaties.


6. Eigen historische handtekening

Tegenwoordig zijn er digitale en elektronische handtekeningen, waarmee informatie kan worden geverifieerd op echtheid (is de ondertekenaar wie hij of zij beweert te zijn), integriteit (is de inhoud niet gewijzigd) en onweerlegbaarheid (de ondertekenaar kan niet ontkennen dat de informatie van hem of haar komt). Precies dezelfde functie had vroeger de zegelring, wanneer deze gebruikt werd voor het verzegelen van brieven met een persoonlijk zegel. Een zegelring kan nog steeds worden gebruikt voor het verzegelen van papieren documenten. Het heeft iets authentieks en origineels dat mensen blijft aanspreken.Zegelring met lakafdruk als persoonlijke handtekening

7. Bekroning van genealogisch onderzoek

Stamboomonderzoek blijkt verslavend. Wanneer je eenmaal bezig bent met speurwerk naar de familie is elk stukje informatie weer een legstukje in de grote puzzel. En de puzzel komt eigenlijk nooit af, want je kunt altijd verder terug of nog meer loten van de stamboom uitpluizen. Wanneer iemand een groot deel van zijn voorouders heeft nageplozen en veel te weten is gekomen over zijn of haar 'roots', kan dit aanleiding zijn voor het laten maken van een zegelring. Tijdens het onderzoek is gestuit op een familiewapen dat in vergetelheid was geraakt, of er wordt een nieuw familiewapen ontwikkeld op basis van de uitgezochte stamreeks. Dit vindt dan een bekroning in een mooie zegelring.


Wat is uw reden voor een zegelring?

Wat is voor u de belangrijkste reden om te kiezen voor een zegelring? Herkent u een of meer van de beschreven motivaties voor u zelf? Of heeft u aanvullingen? Laat het ons weten!


juwelier
Article by Guido van der Eerden
is heraldisch juwelier en mede-oprichter van Zegelring.info. Samen met zijn collega's verzorgt Guido persoonlijke zegelringen op maat. In gesprek en via de website worden geïnteresseerden geholpen met een zegelring die helemaal bij hen past. Elke zegelring ontstaat door een samenwerking tussen de heraldisch juwelier, edelsmid, graveur en heraldisch experts. "Een zegelring is echt een persoonlijk kunstwerkje op de millimeter."

 

Over Ons

juwelier
Juwelier De Zegelring is gespecialiseerd juwelier. Onze specifieke kennis van zegelringen, familiewapens en tradities garandeert een sieraad dat u vele jaren met plezier draagt.

Zegelringen bij u in de buurt bekijken? Neem contact op