Ring met steen

 

Een zegelring is een ring die op vele manieren persoonlijk is; onder andere door de keuze van de steen die in de ring wordt verwerkt. Juwelier de Zegelring heeft een uitgebreide keuze aan zegelstenen. Niet alle stenen zijn geschikt om in een zegelring gezet te worden en niet alle stenen zijn geschikt om te worden gegraveerd. Sommige stenen zijn bijvoorbeeld te zacht of te brokkelig. Hieronder een overzichtje van zegelstenen die wij met regelmaat voor onze klanten verzorgen. Elke steen heeft zijn eigen uitstraling en kenmerken. Wilt u graag een andere steen? Bel of mail ons en vraag naar de mogelijkheden.
door Guido van der Eerden

Blauwlagenstenen

De blauwlagensteen is een klassieke zegelsteen. De onderkant van een blauwlagensteen is zwart en de bovenste steenlaag is blauw van kleur. Bij het aanbrengen van de gravure wordt de bovenliggende blauwe laag deels weggegraveerd, waardoor de zwarte laag eronder zichtbaar wordt. Hoe lichter de blauwe kleur boven de zwarte laag, hoe zichtbaarder de gravure wordt.

zegelsteen met lichtblauwe blauwlagensteen
Zegelring met lichtblauwe blauwlagensteen
zegelsteen met klassiekblauwe blauwlagensteen
Zegelring met klassiekblauwe blauwlagensteen
zegelsteen met donderblauwe blauwlagensteen
Zegelring met donkerblauwe blauwlagensteen
zegelsteen met dondersteblauwe blauwlagensteen
Zegelring met donkersteblauwe blauwlagensteen

De blauwlagensteen is een agaatsoort. De agaten behoren tot de familie van de kwartsen. Die zijn er in vele kleuren en hebben de juiste hardheid om gegraveerd te worden. Door de rustige kleuren krijgt de ring een tijdloze uitstraling die natuurlijk heel goed past bij een zegelring. De blauwe stenen bieden we in 4 tinten aan: lichtblauw, klassiek blauw, donkerblauw en de donkerste blauw. Naar welke tint gaat uw voorkeur uit?

Roodlagensteen

De roodlagensteen is een steen die in zeer veel kleurvarianten voorkomt. Uitgangspunt is dat de onderste laag rood/roze is en de bovenste laag melkwit.

zegelsteen met roodlagensteen
Zegelring met roodlagensteen

De exacte kleurstelling van deze steen kan behoorlijk varieren al naar gelang de gravure die er in wordt aangebracht en bijvoorbeeld ook de dikte van de lagen. Daarom zal meestal in overleg een steen worden uitgekozen. Ook de roodlagensteen behoort tot de kwartsen.

Groenlagensteen

Sommige mensen vallen meteen voor de groenlagensteen. Een prachtige steen met een bijzondere uitstraling. Ook onderdeel van de agaatfamilie en aan de onderzijde turqoisegroen.

zegelsteen met groenlagensteen
Zegelring met groenlagensteen

De bovenste laag is melkwit. Ook een lagensteen dus, waarbij de gravure goed zichtbaar wordt. Het is een steen met een rustige en zachte uitstraling. Voor heren zijn er ook varianten verkrijgbaar met een wat fellere kleur groen.

Carneool / Sardoine

Niet alle stenen die we gebruiken voor de zegelringen zijn lagenstenen. De carneool bijvoorbeeld is een door en door rode steen. Hij laat een beetje licht door en oogt hierdoor mooi glazig.

zegelsteen met carneool
Zegelring met carneool

Een gravure zal niet in contrast zichtbaar worden, omdat de gravure in een enkele laag wordt aangebracht. De carneool behoort tot de kwartsfamilie en door de toevoeging van ijzer verkrijgt deze steen zijn rode kleur. De oranjerode variant van carneool is het bekendst.
zegelsteen met sardoine
Zegelring met donkerbruine carneool (sardoine)

De naam sardoine wordt gebruikt voor de donkerbruine variant van carneool.

Jaspis/heliotroop

Jaspis is een donkergroene steenvariant. De heliotroop is eigenlijk een groene jaspis steen met rode vlekjes. Die rode vlekjes worden veroorzaakt door de aanwezigheid van ijzeroxide in de steen. De steen wordt dan ook wel bloedsteen genoemd.

zegelsteen met heliotroop (met rood)
Zegelring met heliotroop (met rood)
zegelsteen met heliotroop (zonder rood)
Zegelring met heliotroop (zonder rood)

U hebt dus de keuze of u de steen met of zonder rood in uw zegelring wilt laten plaatsen. Het is een zeer klassieke zegelsteen, die van oudsher al in zegelringen werd gedragen.

Onyx

De zwarte en ondoorzichtige onyx combineert natuurlijk heel mooi met goud en is een gedekte steen.

zegelsteen met onyx steen
Zegelring met onyx steen

Een enkellagensteen ook, waarin de gravure zichtbaar wordt doordat de steen glanzend is gepolijst en de gravure wat matter oogt. Zowel in het oude Egypte als bij de klassieke Grieken en Romeinen was de zwarte onyx een belangrijke steen.

Lapis Lazuli

De lapis lazuli steen is een kostbare en zeldzame zegelsteen met een intense azuurblauwe kleur, die bijvoorbeeld ook al in het oude Egypte zeer geliefd was.

zegelsteen met lapis lazuli steen
Zegelring met lapis lazuli steen

De lapis lazuli steen is (nog) kostbaarder dan de meeste zegelstenen, omdat de steen erg schaars is. Men gebruikte in het verleden lapis lazuli ook in gemalen vorm als een blauwe kleurstof (ultramarijn), die in de schilderkunst van de Renaissance zeer geliefd was.

Welke zegelsteen kiest u?

De keuze voor een zegelsteen is persoonlijk en maakt de ring extra persoonlijk en maakt elke zegelring uniek. Welke zegelsteen past bij u? Kom de zegelstenen ook eens in het echt bekijken en maak een vrijblijvende afspraak.


juwelier
Article by Guido van der Eerden
is heraldisch juwelier en mede-oprichter van Zegelring.info. Samen met zijn collega's verzorgt Guido persoonlijke zegelringen op maat. In gesprek en via de website worden geïnteresseerden geholpen met een zegelring die helemaal bij hen past. Elke zegelring ontstaat door een samenwerking tussen de heraldisch juwelier, edelsmid, graveur en heraldisch experts. "Een zegelring is echt een persoonlijk kunstwerkje op de millimeter."

 

Over Ons

juwelier
Juwelier De Zegelring is gespecialiseerd juwelier. Onze specifieke kennis van zegelringen, familiewapens en tradities garandeert een sieraad dat u vele jaren met plezier draagt.

Bezoek ons bij u in de buurt! Neem contact op